Stravování v těhotenství

Dříve se říkalo těhotným ženám: „jen si dej, vždyť jíš za dva.“ A mnohé ženy na to rády slyšely. Dalo by se říci, že těhotenství je jediné období, kdy ženám je vyloženě nedoporučováno omezovat se v jídle. Ovšem jíst za dva těhotná žena rozhodně nemusí, ale stravování v těhotenství je moc důležité. Co ovšem potřebuje, je nepochybně dvojí přísun vitamínů a minerálů. Ačkoli třeba takový nedostatek železa může tělu škodit, ale jeho přemíra může vést až k intoxicitě organismu, což platí především pro těhotné ženy. O výživu by se tedy měla žena zajímat ne na začátku prvního trimestru, ale už v době, kdy se s partnerem rozhodnou pro početí rodiny. Některé složky potravy je třeba začít užívat ještě před samotným těhotenstvím. To se týče například kyseliny listové, která je pro zdravý vývoj plodu obzvláště důležitá.

ovoce

Pestrost především

Stravování v těhotenství má být samozřejmě především pestré. Hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, bílé maso, ryby, kvalitní mléčné výrobky, celozrnné pečivo. Co rozhodně můžete oželet je tučné maso, nebo moučníky z bílého pečiva a s nezdravými těžkými krémy. I když těhotná žena má samozřejmě chutě a nedokáže tu a tam odolat. Dbejte ovšem na ono tu a tam.

mléko

Jsou ženy, které se velmi zajímají o zdravou výživu a velmi preferují místo léků bylinky.Zde bych si dovolila jeden velký a výrazný vykřičník. Těhotné ženy jsou ze všech stran upozorňovány na to, že nesmí alkohol, cigarety, drogy, až na výjimky farmaceutické produkty. Ovšem velmi nebezpečné pro plod mohou být také některé bylinky. Proto není využívání bylinek v těhotenství příliš doporučováno. Jsou bylinky, které jsou vyloženě vhodné a žádoucí, ale jsou i takové, které jsou skutečně velmi nebezpečné, i když pro jiného člověka mohou být velmi prospěšné. Doporučuje se, aby těhotná žena informovala lékaře o všem, co bere a týká se to i bylinek. V tomto ohledu by měla akceptovat názor lékaře a neprosazovat si své. Nestojí to za to riziko.